HILL COUNTRY RETREAT

 

Some people build a house then add a barn. This family built the barn first! Our first project, a number of years ago was a large barn/workshop with living quarters to the side and a large sleeping loft above part of it. The family humored Dad for quite a while, but eventually the kids and Mom were feeling like it was time to add a house to the barn which is what we did.

The award winning “addition” has a proper master suite with rustic finishes, an ante room office, a fireplace, and a large, open shower. The addition is tied to the original barn and quarters by a wine room and a truly GREAT room that is overlooked (through a grate found by the owner at an antique sale) by a seond floor play room that is the anchor for the new (separate) bedrooms for the kids, each of which has a pretty good view itself. The stairs are in a tower capped by an observation deck to capture views over a hill that blocked the main house’s site lines and to maximize the views in the other directions that were already enjoyed by the home. Where once they all occupied cramped quarters the family now also enjoys a central media room so there can be some noise separation. The kitchen from the original quarters was updated and the living room turned into a dining room. The original porches were tied to new ones expanding outdoor living out to the pool and cabana beyond.

The theme of the original barn was matched and upgraded a bit with a better sense of arrival at the new entry and beautiful stone and woodwork throughout. The site was respected and the addition stepped up along with the grade. A reflection of the easy going family that lives there, this expansive addition still feels cozy and friendly.

 
  hobbs ink facebook page houzz interior design ideas